Sir Price - Ozzy

Sir Price - Ozzy
Sir Price f.2004 e.Saigon -Amiral

tisdag 26 januari 2010

Veckans övning, v4

Dags för något nytt att träna på!
Den är veckan vill jag jobba extra med sidvärtsrörelser.
Det tänkta jag göra genom att utgå från en fyrkantig volt, väl innanför väggarna.

I varje hörn på "volten lägger man en kvarts framdelsvändning och rider sedan vidare till nästa hörn. Viktigt att tänka på är att hästen är eftergiven i inre sidan, att den inte trycker sig mig skänkeln  eller att man själv blir stum i handen. Det är mycket betydelsefullt att hästen skrittar i bjudning! Så när man ska flytta hästen för innerskänkeln får den inte göra sig långsam.  Så det ställs krav på dig som ryttare att man är tillräckligt snabb i hjälperna att få ut ett resultat på en gång.
När detta fungerar kan man lägga 2 st framdelsvändningar längs en linje. Då vänder man ett halvt varv och rider direkt på framåt i skritt.
Om man har en häst som är van vid arbetet så kan man gå vidare med att göra motsvarande övning fast med bakdelsvändningar. Då gäller det att träna sig själv på att känna var man har bakdelen, man behöver kunna rama in ytter bak utan att hästen skjutet bakdelen inåt. Eftergift och bjudning viktiga! Som ryttare ska man kunna sitta ganska stilla i övningen och bara använda sig av små halvhalter för att centrera vändningen, samt behålla eftergiften i inre sidan och med ytterskänkeln driva hästen framåt.
Bakdelsvändningar går att efterlikna i trav och galopp, man kan samla upp och tänka tagen bakdel. Viktigt att kunna samla med energi! Traggla inte för länge och lägg in flera pauser och gör något annat.

Så lycka till med övningen, den ger resultat, hästen blir lättare att flytta och om det får bra signaler från ryttaren blir han samtidigt med reaktionssnabb och lyhörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ovation - Zell am See

Ovation - Zell am See
f.2001 e.Zephyr-Toe Hold **