Sir Price - Ozzy

Sir Price - Ozzy
Sir Price f.2004 e.Saigon -Amiral

onsdag 15 juni 2011

Ridhandboken

Chefen för Riddetaljen håller på att revidera Ridhandboken. Jag assisterade med att fixa bilder på hur man betslar. Tidigare bild har varit med metoden att hålla nackremmen med handen över nacken. Men om man har en häst som flyttar undan huvudet är det betydligt svårare på det sättet. Så därför blir det nytt sätt som också fungerar i alla lägen på alla hästar. Nils fick vara fotomodell.

3 kommentarer:

  1. Vilken ridhandbok använder ni nu?? Jag har en SoldI häst från 1964, det är den nyaste jag har i min samling, men jag har även några SoldI häst och SoldI ridning från 1910 resp 1918.

    Arméreglemente för beridna truppslagens furirskolor är ju annars en höjdare =)

    SvaraRadera
  2. Vi har en egen.
    Jag har nog egentligen skrivit fel, jag ändrar i texten. "Ridhandledning" är den korrekta benämningen på vår bok.

    Den grundar sig på lite olika handböcker. både den från Ridfrämjandet som jag glömt namnet på, "Ridhandledning" skulle det kunna vara. Och även Ridhandboken, från Sv. Ridsportförbundet.

    RidHandledningen som vi har är väldigt grundläggande och enkel.
    Den går igenom hur man ryktar, sadlar, betslar, sätter på skydd korrekt, ridbanans vägar, visitation mm. Endast mycket kortfattat om själva ridningen och teknik. Kommandon för ridvägar och avdelninsridning finns.

    Armereglementet- vilken är det?
    Jag har en riktigt fin gammal bok. Den är ridhandbok från 1930, grymma texter i den som är fascinerande och inte alls så "förlegade" som man kanske gissar!
    SKa nog skriva lite från boken här i ett inlägg snart!!

    SvaraRadera
  3. Jag är nog också lite vilse i mitt biblioteks titlar, den ska nog heta "Hästkännedom för de beridna truppslagens furirskolor" och är från tidigt 1900. Men jag har också lite olika ridhandböcker, främst militära men även civila. Dom är otroligt härliga för den som kan sätta all denna kunskap i praktik. Men tyvärr är jag nog inte man att göra det. Faschinerande är dock (som lekman) att notera anomalierna i t.ex sjukdomar. Vissa hästsjukdommar är inte ens upptagna, men allt efter att armén växer, hästbeståndet växer, så växer även allehanda listade åkommor. Den sista SoldI häst, från 60 talet är bara en tunn skrift, ungefär som "En dag med bandvagn 206" (i format och tjocklek alltså) Vidare har jag en hovslagarinstruktion från 1914 eller nått sånt, och en hovvårdskrift utgiven av lantbrukstyrelsen. Har även en underbar "Handbok för husarer" från sent 1800 tal.

    Är nyfiken på den som du nämnde, har inte sett den eller hört om den, kan vi vanliga dödliga få tag på den någonstans?? Är intresserad av både den gamla och den kommande nyreviderade.

    SvaraRadera

Ovation - Zell am See

Ovation - Zell am See
f.2001 e.Zephyr-Toe Hold **