Sir Price - Ozzy

Sir Price - Ozzy
Sir Price f.2004 e.Saigon -Amiral

onsdag 2 februari 2011

Veckans övning v.5

Nu är det hög tid att presentera veckans övning.

Jag vill jobba vidare med skolor och sidvärtsrörelser. Det är ju lite olika krav beroende på vilken h'st man rider.

Men som grund vill jag ha ett ganska lugnt pass med mest bara framridning m
ed massor av skolor och flyttningar undan för skänkeln.

Man kan börja med att rida hästen i skritt längs långsidorna och ställa utåt och flytta undan för ytterskänkeln. Krav är låga, ställning, eftergift och reaktion för sidförande skänkel. När det fungerar- dvs att hästan svarar undan och är i mjuk eftergift ställd så kan man öka kraven lite.

Exempel, skänkelvikning undan för höger skänkel, vänster varv. Man ska känna att halvhalterna går igenom på yttertygeln-vänster, och samtidigt leda med innertygeln-höger så att man kan få bogarna att gå lite till höger samtidigt som man kan få bakdelen att för lätt tryck gå till vänster undan för höger skänkel.
Det ska fungera enkelt, och tvärningen behöver inte vara så stor. Lättheten och smidigheten ska vara det viktiga!!

Därefter går man med motsvarande inställning över till sluta längs långsidan. Då behöver man en bra innerskänkel som håller hästen böjd i innersidan samt i kombination med yttertygelns förållningar får hästens framben att följa långsidan rakt. Bibehållen ställning och böjning i innersidan. Men endast lite hjälp att ytterskänkeln ska det vara relativt enkelt att få lite tvärning. Tvärningen behöver inte vara stor, fokusera istället på efftergiften i innersidan så fungerar allt oftast utmärkt.

Gör samma sak i trav på precis samma sätt. Glöm inte halvalterna på ytter, de är då man får till rätt känsla!

I galopp kan man rida sluta, om man har en häst som orkar det. Försiktigt och även här så flytta fokus från tvärningen till att rida hästen böjd runt innerskänkeln med eftergift!

Lycka Till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ovation - Zell am See

Ovation - Zell am See
f.2001 e.Zephyr-Toe Hold **