Då var det dags och läge att starta igång veckans övning igen.
Det kan hända att något "gammalt" kommer tillbaka, men vad gör det.. Man behöver repetera och vässa på saker som redan fungerar, sällan kan det inte bli bättre.
Så denna veckan gäller övergångar, övergångar och övergångar.
Börjar med att i skritt göra halter. Hästen skall för små signaler: en förhållning och mera skänkel komma väl in under sig och i fortsatt eftergift göra halt utan att fundera eller dröja med halten. Igångsättningen skall vara omedelbar och i eftergift.
Därefter gör jag övergång mellan skritt och trav och vill ha en direkt respons från hästen att trava igång och samma sak med avsaktningen, den skall komma mjukt men direkt ner i en aktiv skritt.
Till sist gör jag ur skritt en galoppfattning och vill att hästen utan funderingar lydigt fattar höger och vänster galopp och har god bjudning. Man behöver inte galoppera någon längre sträcka, och är hästen svagare är en kort sträcka att föredra så att han inte hinner rinna iväg. Avsaktningen skall vara mjuk och med eftergift.
Vanliga problem är dålig bjudning från hästen och däri ligger ofta att den blir långsam för hjälperna. Samt att den vill slå sig fri.
Om hästen är lat eller inte framme för skänkeln måste man själv vara väldigt konsekvent. En skänkel struntar man inte i! Svarar han inte på en skänkel får man göra om med mer tryck i skänkeln. Och fungerar inte det får man banka till bestämt, ha man spö är det nu man anväder det för att få en reaktion. Sen är det bara att repetera tills hästen svarar upp på den första lilla skänkeln. Man måste själv se till att man är kvick i skänkeln så man inte klämmer. Då är man inte konsekvent.
Om hästen slår sig fri var han troligen inte eftergiven. Då får man se till att man förberett hästen och satt den i ett korrekt tempo och en eftergiven form och när man saktar av behövs skänkeln för att få uin bakbenen under hästen och en följsam, ej låst hand. Man kan däremot bli mer stum i handen för att stötta formen lite när hästen tycker det är tungt. Så mer bestämt håller man emot utan att bli hård i handen.
Ofta behöver man repetera flera gånger med samma sak och flera dagar med samma slags övning för att känna att man verkligen får det till exakthet. En lydig häst kan man få mer på bakbenen och rida in i mera samling medans den yngre hästen behöver börja lära sig att respektera hand och skänkel på rätt sätt.
Viktigt att berömma hästen massor när den är duktig!!
Lycka till!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar