Sir Price - Ozzy

Sir Price - Ozzy
Sir Price f.2004 e.Saigon -Amiral

måndag 23 augusti 2010

Veckans övning v.34

Denna vecka är det sidförande hjälper i fokus.

Eftersom jag inte förrän nu börjat med detta än så blir det väldigt basic!

Börja med att värma upp hästen i alla tre gångarter och fokus ligger på framåtbjudning och stillhet i handen så att hästen är stadig och framåt.

Därefter återgår man till skritt och rider på stora volter och bågar. Börja tex i vänster varv på volt; rid med diagonala hjälper och det innebär i det här fallet yttertygel möter upp och innerskänkeln flyttar hästen lite lätt undan för skänkeln. Så fort hästen svarar undan för innerskänkeln använder man de motsatta diagonala hjälperna; genom att leda hästen lite tillbaka in på en linje åt vänster och stötta med ytterskänkeln har man automatisk hävt den sidförande hjälpen och då ska hästen gå rakt fram igen.

Man kan ha hästen lätt ställd från rörelseriktningen i övningen. Det jag vill åt är "bara åt sidan" kan ses lite som en böjd häst i skänkelvikning. Bara en början för att få hästen att svara på sidförande hjälper.

Sedan upprepar man yttertygel-innerskänkel, hästen flyttar sig, ledande innertygel-ytterskänkel, hästen blir rak.

På så sätt kan man om och om igen bara känna att tekniken sitter för att få hästen lydig undan för skänkeln.
När allt går bra i båda varven kan man gå över till att flytta hästen för höger skänkel i vänster varv och tvärtom. Då ska man kunna växla sidförande skänkel i båda varven och det ska fungera lika bra.
Därefter gör man exakt samma sak i trav.

Viktigt att man tänker på att ge kvicka hjälper, så att man får en alert och vaken häst. Men ska hela tiden vara väldigt noga med att hästen har bjudning. Om den tappar bjudning måste man rida rakt fram och rida på framåt.

Tänk på att det är viktigt med beröm, som alltid!

Jag vill i en sån här övning inte ha så många steg undan för skänkeln. Jag är ute efter en reaktion och bevis på att signalerna gått fram och sedan avbryta och hålla hästens humör uppe. Det sista jag vill är att traggla och tvinga hästen tills den tröttnar. Bara lite i taget och man måste bli nöjd någon gång. Inte traggla samma sak för länge. Beroende på vilken häst man sitter på får man nöja sig och klappa och göra något annat.

Avsluta med stora bågar och rundare form!

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ovation - Zell am See

Ovation - Zell am See
f.2001 e.Zephyr-Toe Hold **